# តារាងអាំងតេក្រាលនៃអនុគមន៍អសនិទាន

ខាងក្រោមនេះជាតារាងអាំងតេក្រាល(ព្រីមីទីវ)នៃអនុគមន៍អសនិទាន។ សំរាប់បញ្ជីពេញលេញសូមមើលតារាងអាំងតេក្រាល

## អាំងតេក្រាលដែលមាន ${\displaystyle r={\sqrt {x^{2}+a^{2}}}}$

• ${\displaystyle \int r\;dx={\frac {1}{2}}\left(xr+a^{2}\,\ln \left(x+r\right)\right)}$
• ${\displaystyle \int r^{3}\;dx={\frac {1}{4}}xr^{3}+{\frac {1}{8}}3a^{2}xr+{\frac {3}{8}}a^{4}\ln \left(x+r\right)}$
• ${\displaystyle \int r^{5}\;dx={\frac {1}{6}}xr^{5}+{\frac {5}{24}}a^{2}xr^{3}+{\frac {5}{16}}a^{4}xr+{\frac {5}{16}}a^{6}\ln \left(x+r\right)}$
• ${\displaystyle \int xr\;dx={\frac {r^{3}}{3}}}$
• ${\displaystyle \int xr^{3}\;dx={\frac {r^{5}}{5}}}$
• ${\displaystyle \int xr^{2n+1}\;dx={\frac {r^{2n+3}}{2n+3}}}$
• ${\displaystyle \int x^{2}r\;dx={\frac {xr^{3}}{4}}-{\frac {a^{2}xr}{8}}-{\frac {a^{4}}{8}}\ln \left(x+r\right)}$
• ${\displaystyle \int x^{2}r^{3}\;dx={\frac {xr^{5}}{6}}-{\frac {a^{2}xr^{3}}{24}}-{\frac {a^{4}xr}{16}}-{\frac {a^{6}}{16}}\ln \left(x+r\right)}$
• ${\displaystyle \int x^{3}r\;dx={\frac {r^{5}}{5}}-{\frac {a^{2}r^{3}}{3}}}$
• ${\displaystyle \int x^{3}r^{3}\;dx={\frac {r^{7}}{7}}-{\frac {a^{2}r^{5}}{5}}}$
• ${\displaystyle \int x^{3}r^{2n+1}\;dx={\frac {r^{2n+5}}{2n+5}}-{\frac {a^{3}r^{2n+3}}{2n+3}}}$
• ${\displaystyle \int x^{4}r\;dx={\frac {x^{3}r^{3}}{6}}-{\frac {a^{2}xr^{3}}{8}}+{\frac {a^{4}xr}{16}}+{\frac {a^{6}}{16}}\ln \left(x+r\right)}$
• ${\displaystyle \int x^{4}r^{3}\;dx={\frac {x^{3}r^{5}}{8}}-{\frac {a^{2}xr^{5}}{16}}+{\frac {a^{4}xr^{3}}{64}}+{\frac {3a^{6}xr}{128}}+{\frac {3a^{8}}{128}}\ln \left(x+r\right)}$
• ${\displaystyle \int x^{5}r\;dx={\frac {r^{7}}{7}}-{\frac {2a^{2}r^{5}}{5}}+{\frac {a^{4}r^{3}}{3}}}$
• ${\displaystyle \int x^{5}r^{3}\;dx={\frac {r^{9}}{9}}-{\frac {2a^{2}r^{7}}{7}}+{\frac {a^{4}r^{5}}{5}}}$
• ${\displaystyle \int x^{5}r^{2n+1}\;dx={\frac {r^{2n+7}}{2n+7}}-{\frac {2a^{2}r^{2n+5}}{2n+5}}+{\frac {a^{4}r^{2n+3}}{2n+3}}}$
• ${\displaystyle \int {\frac {r\;dx}{x}}=r-a\ln \left|{\frac {a+r}{x}}\right|=r-a\,\operatorname {arsinh} {\frac {a}{x}}}$
• ${\displaystyle \int {\frac {r^{3}\;dx}{x}}={\frac {r^{3}}{3}}+a^{2}r-a^{3}\ln \left|{\frac {a+r}{x}}\right|}$
• ${\displaystyle \int {\frac {r^{5}\;dx}{x}}={\frac {r^{5}}{5}}+{\frac {a^{2}r^{3}}{3}}+a^{4}r-a^{5}\ln \left|{\frac {a+r}{x}}\right|}$
• ${\displaystyle \int {\frac {r^{7}\;dx}{x}}={\frac {r^{7}}{7}}+{\frac {a^{2}r^{5}}{5}}+{\frac {a^{4}r^{3}}{3}}+a^{6}r-a^{7}\ln \left|{\frac {a+r}{x}}\right|}$
• ${\displaystyle \int {\frac {dx}{r}}=\operatorname {arsinh} {\frac {x}{a}}=\ln \left|x+r\right|}$
• ${\displaystyle \int {\frac {dx}{r^{3}}}={\frac {x}{a^{2}r}}}$
• ${\displaystyle \int {\frac {x\,dx}{r}}=r}$
• ${\displaystyle \int {\frac {x\,dx}{r^{3}}}=-{\frac {1}{r}}}$
• ${\displaystyle \int {\frac {x^{2}\;dx}{r}}={\frac {x}{2}}r-{\frac {a^{2}}{2}}\,\operatorname {arsinh} {\frac {x}{a}}={\frac {x}{2}}r-{\frac {a^{2}}{2}}\ln \left|x+r\right|}$
• ${\displaystyle \int {\frac {dx}{xr}}=-{\frac {1}{a}}\,\operatorname {arsinh} {\frac {a}{x}}=-{\frac {1}{a}}\ln \left|{\frac {a+r}{x}}\right|}$

## អាំងតេក្រាលដែលមាន ${\displaystyle s={\sqrt {x^{2}-a^{2}}}}$

សន្មត់ថា ${\displaystyle (x^{2}>a^{2})}$។ ចំពោះ ${\displaystyle (x^{2} សូមមើលផ្នែកបន្ទាប់៖

${\displaystyle \int xs\;dx={\frac {1}{3}}s^{3}}$
${\displaystyle \int {\frac {s\;dx}{x}}=s-a\arccos \left|{\frac {a}{x}}\right|}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{s}}=\int {\frac {dx}{\sqrt {x^{2}-a^{2}}}}=\ln \left|{\frac {x+s}{a}}\right|}$

ចំណាំ ${\displaystyle \ln \left|{\frac {x+s}{a}}\right|=\mathrm {sgn} (x)\,\operatorname {arcosh} \left|{\frac {x}{a}}\right|={\frac {1}{2}}\ln \left({\frac {x+s}{x-s}}\right)}$ ដែលតំលៃវិជ្ជមាននៃ ${\displaystyle \operatorname {arcosh} \left|{\frac {x}{a}}\right|}$ ត្រូវបានយក។

${\displaystyle \int {\frac {x\;dx}{s}}=s}$
${\displaystyle \int {\frac {x\;dx}{s^{3}}}=-{\frac {1}{s}}}$
${\displaystyle \int {\frac {x\;dx}{s^{5}}}=-{\frac {1}{3s^{3}}}}$
${\displaystyle \int {\frac {x\;dx}{s^{7}}}=-{\frac {1}{5s^{5}}}}$
${\displaystyle \int {\frac {x\;dx}{s^{2n+1}}}=-{\frac {1}{(2n-1)s^{2n-1}}}}$
${\displaystyle \int {\frac {x^{2m}\;dx}{s^{2n+1}}}=-{\frac {1}{2n-1}}{\frac {x^{2m-1}}{s^{2n-1}}}+{\frac {2m-1}{2n-1}}\int {\frac {x^{2m-2}\;dx}{s^{2n-1}}}}$
${\displaystyle \int {\frac {x^{2}\;dx}{s}}={\frac {xs}{2}}+{\frac {a^{2}}{2}}\ln \left|{\frac {x+s}{a}}\right|}$
${\displaystyle \int {\frac {x^{2}\;dx}{s^{3}}}=-{\frac {x}{s}}+\ln \left|{\frac {x+s}{a}}\right|}$
${\displaystyle \int {\frac {x^{4}\;dx}{s}}={\frac {x^{3}s}{4}}+{\frac {3}{8}}a^{2}xs+{\frac {3}{8}}a^{4}\ln \left|{\frac {x+s}{a}}\right|}$
${\displaystyle \int {\frac {x^{4}\;dx}{s^{3}}}={\frac {xs}{2}}-{\frac {a^{2}x}{s}}+{\frac {3}{2}}a^{2}\ln \left|{\frac {x+s}{a}}\right|}$
${\displaystyle \int {\frac {x^{4}\;dx}{s^{5}}}=-{\frac {x}{s}}-{\frac {1}{3}}{\frac {x^{3}}{s^{3}}}+\ln \left|{\frac {x+s}{a}}\right|}$
${\displaystyle \int {\frac {x^{2m}\;dx}{s^{2n+1}}}=(-1)^{n-m}{\frac {1}{a^{2(n-m)}}}\sum _{i=0}^{n-m-1}{\frac {1}{2(m+i)+1}}{n-m-1 \choose i}{\frac {x^{2(m+i)+1}}{s^{2(m+i)+1}}}\qquad {\mbox{(}}n>m\geq 0{\mbox{)}}}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{s^{3}}}=-{\frac {1}{a^{2}}}{\frac {x}{s}}}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{s^{5}}}={\frac {1}{a^{4}}}\left[{\frac {x}{s}}-{\frac {1}{3}}{\frac {x^{3}}{s^{3}}}\right]}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{s^{7}}}=-{\frac {1}{a^{6}}}\left[{\frac {x}{s}}-{\frac {2}{3}}{\frac {x^{3}}{s^{3}}}+{\frac {1}{5}}{\frac {x^{5}}{s^{5}}}\right]}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{s^{9}}}={\frac {1}{a^{8}}}\left[{\frac {x}{s}}-{\frac {3}{3}}{\frac {x^{3}}{s^{3}}}+{\frac {3}{5}}{\frac {x^{5}}{s^{5}}}-{\frac {1}{7}}{\frac {x^{7}}{s^{7}}}\right]}$
${\displaystyle \int {\frac {x^{2}\;dx}{s^{5}}}=-{\frac {1}{a^{2}}}{\frac {x^{3}}{3s^{3}}}}$
${\displaystyle \int {\frac {x^{2}\;dx}{s^{7}}}={\frac {1}{a^{4}}}\left[{\frac {1}{3}}{\frac {x^{3}}{s^{3}}}-{\frac {1}{5}}{\frac {x^{5}}{s^{5}}}\right]}$
${\displaystyle \int {\frac {x^{2}\;dx}{s^{9}}}=-{\frac {1}{a^{6}}}\left[{\frac {1}{3}}{\frac {x^{3}}{s^{3}}}-{\frac {2}{5}}{\frac {x^{5}}{s^{5}}}+{\frac {1}{7}}{\frac {x^{7}}{s^{7}}}\right]}$

## អាំងតេក្រាលដែលមាន ${\displaystyle u={\sqrt {a^{2}-x^{2}}}}$

${\displaystyle \int u\;dx={\frac {1}{2}}\left(xu+a^{2}\arcsin {\frac {x}{a}}\right)\qquad {\mbox{(}}|x|\leq |a|{\mbox{)}}}$
${\displaystyle \int xu\;dx=-{\frac {1}{3}}u^{3}\qquad {\mbox{(}}|x|\leq |a|{\mbox{)}}}$
${\displaystyle \int {\frac {u\;dx}{x}}=u-a\ln \left|{\frac {a+u}{x}}\right|\qquad {\mbox{(}}|x|\leq |a|{\mbox{)}}}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{u}}=\arcsin {\frac {x}{a}}\qquad {\mbox{(}}|x|\leq |a|{\mbox{)}}}$
${\displaystyle \int {\frac {x^{2}\;dx}{u}}={\frac {1}{2}}\left(-xu+a^{2}\arcsin {\frac {x}{a}}\right)\qquad {\mbox{(}}|x|\leq |a|{\mbox{)}}}$
${\displaystyle \int u\;dx={\frac {1}{2}}\left(xu-\operatorname {sgn} x\,\operatorname {arcosh} \left|{\frac {x}{a}}\right|\right)\qquad {\mbox{(for }}|x|\geq |a|{\mbox{)}}}$

## អាំងតេក្រាលដែលមាន ${\displaystyle R={\sqrt {ax^{2}+bx+c}}}$

សន្មត់ថា (ax2 + bx + c) មិនអាចសរសេរជាទំរង់ (px + q)2

${\displaystyle \int {\frac {dx}{R}}={\frac {1}{\sqrt {a}}}\ln \left|2{\sqrt {a}}R+2ax+b\right|\qquad }$ ចំពោះ${\displaystyle (a>0)\,}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{R}}={\frac {1}{\sqrt {a}}}\,\operatorname {arsinh} {\frac {2ax+b}{\sqrt {4ac-b^{2}}}}\qquad }$ ចំពោះ${\displaystyle (a>0,4ac-b^{2}>0)\,}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{R}}={\frac {1}{\sqrt {a}}}\ln |2ax+b|\quad }$ ចំពោះ${\displaystyle (a>0,4ac-b^{2}=0)\,}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{R}}=-{\frac {1}{\sqrt {-a}}}\arcsin {\frac {2ax+b}{\sqrt {b^{2}-4ac}}}\qquad }$ ចំពោះ${\displaystyle (a<0,4ac-b^{2}<0,\left|2ax+b\right|<{\sqrt {b^{2}-4ac)}}}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{R^{3}}}={\frac {4ax+2b}{(4ac-b^{2})R}}}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{R^{5}}}={\frac {4ax+2b}{3(4ac-b^{2})R}}\left({\frac {1}{R^{2}}}+{\frac {8a}{4ac-b^{2}}}\right)}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{R^{2n+1}}}={\frac {2}{(2n-1)(4ac-b^{2})}}\left({\frac {2ax+b}{R^{2n-1}}}+4a(n-1)\int {\frac {dx}{R^{2n-1}}}\right)}$
${\displaystyle \int {\frac {x}{R}}\;dx={\frac {R}{a}}-{\frac {b}{2a}}\int {\frac {dx}{R}}}$
${\displaystyle \int {\frac {x}{R^{3}}}\;dx=-{\frac {2bx+4c}{(4ac-b^{2})R}}}$
${\displaystyle \int {\frac {x}{R^{2n+1}}}\;dx=-{\frac {1}{(2n-1)aR^{2n-1}}}-{\frac {b}{2a}}\int {\frac {dx}{R^{2n+1}}}}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{xR}}=-{\frac {1}{\sqrt {c}}}\ln \left({\frac {2{\sqrt {c}}R+bx+2c}{x}}\right)}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{xR}}=-{\frac {1}{\sqrt {c}}}\operatorname {arsinh} \left({\frac {bx+2c}{|x|{\sqrt {4ac-b^{2}}}}}\right)}$

## អាំងតេក្រាលដែលមាន ${\displaystyle S={\sqrt {ax+b}}}$

${\displaystyle \int S{dx}={\frac {2S^{3}}{3a}}}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{S}}={\frac {2S}{a}}}$
${\displaystyle \int {\frac {dx}{xS}}={\begin{cases}-{\frac {2}{\sqrt {b}}}\mathrm {arcoth} \left({\frac {S}{\sqrt {b}}}\right)&(b>0,\quad ax>0)\\-{\frac {2}{\sqrt {b}}}\mathrm {artanh} \left({\frac {S}{\sqrt {b}}}\right)&(b>0,\quad ax<0)\\{\frac {2}{\sqrt {-b}}}\arctan \left({\frac {S}{\sqrt {-b}}}\right)&(b<0)\\\end{cases}}}$
${\displaystyle \int {\frac {S}{x}}\,dx={\begin{cases}2\left(S-{\sqrt {b}}\,\mathrm {arcoth} \left({\frac {S}{\sqrt {b}}}\right)\right)&(b>0,\quad ax>0)\\2\left(S-{\sqrt {b}}\,\mathrm {artanh} \left({\frac {S}{\sqrt {b}}}\right)\right)&(b>0,\quad ax<0)\\2\left(S-{\sqrt {-b}}\arctan \left({\frac {S}{\sqrt {-b}}}\right)\right)&(b<0)\\\end{cases}}}$
${\displaystyle \int {\frac {x^{n}}{S}}dx={\frac {2}{a(2n+1)}}\left(x^{n}S-bn\int {\frac {x^{n-1}}{S}}dx\right)}$
${\displaystyle \int x^{n}Sdx={\frac {2}{a(2n+3)}}\left(x^{n}S^{3}-nb\int x^{n-1}Sdx\right)}$
${\displaystyle \int {\frac {1}{x^{n}S}}dx=-{\frac {1}{b(n-1)}}\left({\frac {S}{x^{n-1}}}+\left(n-{\frac {3}{2}}\right)a\int {\frac {dx}{x^{n-1}S}}\right)}$